Posts

Over The Sea - Singapore

Image
Hai semuaaa... August 2018, aku dan kawan kawan dah pon sampai ke Singapura. Highlight trip nya untuk ke Universal Studio Singapore. So yang lain lain nya just tambah itinerary.
Over the sea sangat, bukan jauh pon.  Aku rasa aku tepek gambar je la kot sebab panjang entry ni kalo aku bercerita.. My very first oversea experience. Sorry, jangan kata I jakun. Baru dapat merasa.haha.

First day tu, flight dalam tengahari ke petang..haha. Rasanya sampai dah petang, sebab cari hostel lagi. Kiteorg memang guna public transport sepanjang kat sini. So kiteorg amik map MRT dan jugak unlimited kad access. Kena bayar SGD20. Kalo tak silap. Tiket USS tu kiteorg beli kat KLOOK. Dapat murah RM201/ sorang. Bajet hangus total MYR 1000 sorang.












Langkawi Trip With Family - Day 4 & 5

Image
Okay, dah masuk suku tahun 2019. Entry Langkawi tak habis lagi. Mati la I..haha
If terkurang cerita tu  paham paham la eh. Campur lupa sikit dan malas..haha..
Tapi takde orang kot baca blog ni..sebagai tempat simpan memory..

Kita rangkumkan day 4 dan 5 sekali. Senang. Day 4 ni takde p pulau dah. Hari yang santai santai je. First, kiteorg ke Kolam Air Panas area Ayer Hangat Village. Pagi pagi takde orang kat sini.hehe. Meh kita round satu kali eh ke 2 kali. Mak aku suka p sini. Dia kata legakan urat kaki yang banyak berjalan hari hari sebelom tu. Kat sini banyak jenis telaga. So korang boleh try semua nya. Aku rasa pegi waktu pagi ok sikit, kalo tak dah terik panas takkan nak berendam air panas lg? btul tak?

Entry fee RM5 seorang. Jom usha gambar.













Then masa trip ni, awal April kabel car tutup sebab under maintenance. Adoi, tak dapat la nak naik. Tu yang plan nak pegi lagi Langkawi..haha. So just berjalan tengok kawasan Oriental Village. Chill chill je la. Cari fridge magnet untuk ofism…

Langkawi Trip With Family - Day 3

Image
Yey.. masuk hari ketiga kat Langkawi. Siap bertangguh cite ni dari last year. 2018 thun bz I.haha
5 hari kat sana kena ada 5 entry ke..haha.. 
Pagi ni, kiteorg akan ke Kg Kilim. Join Mangrove Tour. Biasa la pagi breakfast dulu. Hotel Langgura ni tak provide breakfast tau. Dalam pukul 9pg dah tunggu kat lobi. Kaki da sakit sakit dah.. Adoi.. Dalam 9.10 pg, driver tak pickup lagi. So telefon la, kata kejap lagi sampainya. Tunggu tunggu tak nampak batang hidung pon.. Pastu lama jugak la menunggu last last teksi yang datang jemput. Kalo ikutkan akan naik van. Dah buat spoil mood. Dah la nak ke Kg Kilim tu jauh jugak. Ada la dalam 40 minit. Then sampai sampai jeti, rupanya orang lain dah bergerak dulu ke Gua Kelawar. Ciss.. Ada la boatman yang hantar ke gua tu. Pastu join la semua orang.
Trip ni diprovide dengan tour guide. Ada la yang bercerita itu ini. Lepas tour kat gua tu, kiteorg ke? haha.. dah lupaaaaa.. sorry. tapi rasanya ke eagle feeding then ke sangkar ikan tengah laut tu.. B…

Langkawi Trip With Family - Day 2

Image
Ok jom sambung hari kedua..
Masa amik kereta sewa haritu, aku da deal dengan agent tu amik trip Island Hopping dan Mangrove Tour. So hari kedua ni, aku dan family pergi Island Hopping.Island Hopping ni kita ronda ronda pulau kat Langkawi ni. So round Pulau Dayang Bunting, Pulau Beras Basah.





Dlm pukul 8.00 pg, carik sarapan dulu. Kat depan hotel tu ada je food truck jual sarapan. Senang je. Pastu dalam pukul 9.30, ada orang pick up nak ke jeti. Kiteorg tunggu kat lobi hotel je. Masa sampai kat jeti, orang pon da ramai. Biasa agent akan bagi sticker ikut group. Then biasa la akan ada photographer yang ambik gambar. Nanti balik dari trip confirm beli punya pinggan tu..hahaha. Lama wei tak naik bot.
First pergi Pulau Dayang Bunting. Amaran : kat sini banyak gila monyet, sila jangan pegang makanan ataupon botol minuman. Kang nanti kena ambik dengan monyet tu. Sebab memang terjadi depan mata. So hati hati. Sebelum sampai pulau ni, boatman akan tunjuk pulau yang menyerupai perempuan yang …